Skip to main content

Felelősségvállalás – fenntarthatóan cselekedni!

Felelősséget vállalunk, és a fenntarthatóság fontos szerepet játszik számunkra. Nemcsak a fogyasztóbarát áron kínált minőséget képviseljük, hanem a társadalmi és ökológiai normákat figyelembe vevő, fenntartható vállalati fejlődést is.

Mindig szemmel tartjuk a termelésünket

Ajánlatok keresése a helyszínen

TÁJÉKOZÓDJ MOST

Nemcsak az üzleteinkben és a központi irodánkban vagy a raktárainkban, de a fenntarthatóság mélyen gyökerezik a globális ellátási láncainkban is.

Az elmúlt években már számos projektet indítottunk az erőforrások megőrzése érdekében. Legyen szó akár arról, hogy átálltunk az energiatakarékos, LED-es világításra, a műanyag zacskókról az újrafelhasználható zacskókra, de még a logisztikai központjainkban lévő raklapkocsikban is a hatékonyabb lítium-ionosokra cseréltük az akkumulátorokat.

Kevesebb műanyag

Elő az újrafelhasználható zacskókkal

2015. október óta üzleteinkben már nem lehet műanyag zacskót vásárolni

Így évente megtakarítunk 25 millió műanyag zacskót, ez a mennyiség körülbelül 570 tonna műanyaghulladéknak felel meg. Tudatosan döntöttünk arról is, hogy nem árulunk papírzacskókat, mert előállításuk majdnem kétszer annyi erőforrást igényel, mint a műanyag zacskóké. Egy másik cél a csomagolási hulladék csökkentése. Itt folyamatosan dolgozunk a külső csomagolás csökkentésén, és hogy áttérjünk a környezetbarátabb változatokra. Az online áruházban található cikkeink fóliázásához például polipropilént (PP) használunk, amely fenntartható, újrahasznosítható és környezetbarát anyag.

Erőforrások megőrzése

A beszállítótól az üzletekig

A fenntartható cselekvés az energia- és anyagfogyasztás csökkentését, jobb vegyi anyagok használatát vagy a kibocsátások elkerülését jelenti.

Azt is biztosítjuk, hogy beszállítóink fenntartható módon működjenek és megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak. 2015-ben magatartási kódexünket kiegészítettük a környezetvédelem szempontjával, amelyben beszállítóink vállalják, hogy a gyártási folyamatban csökkentik a kibocsátást vagy a környezeti hatásokat.

Hatékony intézkedések

Egy lépéssel közelebb az éghajlatvédelemhez!

A párizsi éghajlatváltozási megállapodásban Németország vállalta, hogy 2045-re klímasemlegessé teszi CO2-kibocsátását. A Divatipari Charta aláírásával elköteleztük magunkat amellett, hogy 2030-ig 30%-kal csökkentjük az üzleti tevékenységünk által okozott CO2-kibocsátást.

A legnagyobb CO2-szennyező az üzleteink világítása. Ezért 2015 óta minden újonnan megnyitott és felújított üzletünket, valamint a központi irodánkat és a logisztikai részlegünket LED-es világítással szereltük fel, ennek köszönhetően 11%-kal csökkentettük az áramfogyasztást. Ezenkívül minden üzletünket intelligens mérőórákkal (intelligens villanyórákkal) szereltük fel, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy átláthatóbbá tegyük a villamosenergia-felhasználást, jobb áttekintést adva a fogyasztásról, és lehetővé téve számunkra a megfelelő takarékossági intézkedések végrehajtását.

Környezetünk további védelme érdekében Ázsiából származó árukat nem légi úton, hanem tengeri szállítással szállítjuk. Bár ez azt jelenti, hogy a szállítás egy kicsit tovább tart, a CO2-kibocsátás 7-szeresére csökken.

A Törökországból történő szállításhoz intermodális szállítást alkalmazunk. A Törökországban előállított árut először teherautóval az isztambuli kikötőbe szállítják, ahonnan teherhajóval a Földközi-tengeren át az észak-olaszországi Trieszt kikötővárosba érkezik. Ott a szállítmányt vonatra rakodják, és azzal szállítják Németországba. Az utolsó 100 kilométert a böneni központi raktárunkig az áru teherautóval teszi meg.

Együtt erősek vagyunk

Tagságaink

A Textilszövetség, amelynek mintegy 135 tagja van különböző ágazatokból, például az üzleti életből, a politikából, a civil társadalomból, a szakszervezetekből és a szabványügyi szervezetekből, elkötelezett a globális textilgyártás körülményeinek javítása mellett. Örülünk, hogy részesei lehetünk ennek a nagyszerű szervezetnek, és hozzájárulhatunk a társadalmi, ökológiai és gazdasági feltételek javításához a textilipari ellátási láncok mentén.

A bangladesi Rana Plaza összeomlása után több mint 200 nemzetközi ruházati vállalat és szakszervezet indította el a Tűz- és épületbiztonsági megállapodást. A KiK a második német vállalat, amely aláírta ezt a megállapodást, amely a gyárak tűzvédelmének, elektromos biztonságának és épületbiztonságának javítására irányul. Valamennyi aláíró fél jelentette a bangladesi beszállítói gyárakat a megállapodásnak, és vállalta, hogy gyakorlati és pénzügyi támogatást nyújt nekik a helyreállítási intézkedésekkel kapcsolatban. A cél a munkahelyi biztonság javítása.

A KiK 190 gyárat jelentett a megállapodásnak. Minden gyárat legalább egyszer ellenőriztek. Az esetek 70 százalékában a dokumentált hibákat megszüntették, és a helyreállítási intézkedések többnyire a tervezett ütemterv szerint haladnak. A megállapodás által bezárt gyárak egyike sem termelt a KiK számára.

A KiK az elsők között volt, akik hozzájárultak a megállapodás 2021-ig történő meghosszabbításához. A tevékenységeket folytatni kell a megkezdett helyreállítási intézkedések befejezése, valamint a szociális párbeszéd és az egyesülési szabadság megerősítése érdekében. Az új megállapodással a textilipari beszállítói lánc több beszállítóját is be lehet vonni az épületek biztonságának javítását célzó intézkedésekbe.

Az emberekkel való bánásmódban is

Felelősségteljes

Vállalati tevékenységünk minden területe hatással van az emberekre és a környezetre. Felelősséget vállalunk a termékeink előállításában részt vevő munkavállalóinkért.

Ezen túlmenően mindenütt elkötelezettek vagyunk az összes érdekelt fél egészsége és biztonsága iránt. 2017-ben közzétettünk egy emberi jogi politikát tartalmazó dokumentumot. Ebben vállaljuk, hogy üzleti folyamatainkban és kapcsolatainkban tiszteletben tartjuk és előmozdítjuk az emberi jogokat, és dolgozunk az emberi jogok megsértésének megszüntetésén.

Különösen elkötelezettek vagyunk a gyermekmunka, a kényszermunka, a túlzott munkaidő, a nemi alapú erőszak, a megvesztegetés és a korrupció elleni küzdelem mellett. A minimálbér fizetése, az egyesülési szabadság és a kollektív tárgyalások szabadsága, a munkahelyi egészség és biztonság, valamint a vonatkozó környezetvédelmi előírások betartása szintén fontos számunkra.